sabda

Friday, January 14, 2011

Roti perancis

Sudah lama sepi dari resepi, padahal berkepok-kepok dah gambar resepi. Roti ni saya buat masa 27 nov 2010 lagi... baru la ni nak bukukan disini... Ada orang tu minta resepi kek coklat... nanti dulu yea... sabau, x dak gamba tak besh kan....

Resepi ni mudah sahaja... pakwe saya suka sangat-sangat...
1. buat sos dia dulu... mudah sahaja, hanya perlukan sos spaghetti yang warna putih tu... pilih la, cendawan ka, ayam ka...

Okeh, tumis bawang putih dan bawang besar yang dihiris halus. (bawang besar dipotong dadu).
Masukkan isi ayam yang potong dadu, masukkan sos, ditambah garam sedikit dan tambahkan sayuran jika suka seperti kobis, cendawan, lobak merah, bayam ka.... suka hati le....
Dan.... tambahkan dua keping keju (jika bukan sos keju)

Setelah cerita itu siap, kita bakar roti pula....

Roti perancis tu potong macam dalam gambar diatas... sapukan dengan bawang putih yang telah ditumbuk halus... sapu nipis-nipis ja... kemudian sapu pula dengan mentega, barulah dibakar. Kalu tak de tempat bakar, guna ja kuali leper... tidak pun biar lagi brutal... guna ja tutup periuk ayan..

Selamat mencuba..

2 comments:

  1. ya, mudah disediakan untuk tetamu ka, mertua ka, sesapa ja la... dgn teh tarik/kopi/apa2 jalah... mengeyangkan pula tu...

    ReplyDelete