sabda

Friday, March 26, 2010

Sambal belimbing...

Pernah tak makan sambal belimbing? Dulu...... selalu makan sambal belimbing ibu buat..... dah lama tak dapat rasa sambal tersebut....

Pagi tadi saya buat sambal belimbing, tu lahhhh lauk tgh hari tadi... Azem dan Husna makan sup sawi + telur.. pemalas betui ibu azem yea...heh heh...
musim hujan ni mmg syok makan sambal kan... (masih trasa keenakan sambal belimbing dgn nasi panas)
kalu tak percaya, cubalah!




Cam ne membuatnya??? aku pon pakai tibai je nih....

- Buat sambal tumis macam biasa ~ masukkan ikan bilis setelah sambal garing (ikan bilis telah di goreng terlebih dahulu). setelah itu, masukkan belimbing besi yang telah dibelah dua..
ATAU masukkan belimbing dulu, bila dah masak belimbing tu, masukkan ikan bilis goreng..
- pernah juga buat ikan bilis tak digoreng, tapi kena masukkan awal-awal semasa menumis sambal.

Oleh kerana mak lang dan kak izah bagi belimbing tu banyak, maka dapatlah buat jeruk sekali... kegemaran en.suami... baru je setelap abis jeruk tu, dah sampai lagi setelap... senyumlah en.suami....

Akibatnya, saya makan bertambah2 dua tiga kali tambah... dah lama tak makan sambal belimbing, sodap sungguh!.

No comments:

Post a Comment