sabda

Friday, March 26, 2010

Pau Sambal & Donut

Al kisahnya semalam yang rajin sedikit, dapatlah hasilkan kuih disebelah petang, sebelah pagi sudah buat bubur pulut hitam atas permintaan Azem, belah petang menunaikan permintaan tekak ibu pula..

Ini merukan pau sambal pertama saya, sebelum ini tak pernah menghasilkan pau sambal. Donut?? tak kira, banyak kali juga buat, ada yang jadi, jumpa juga yang tak jadi. Alhamdulillah, kali ini dua-dua jadi...

Berikut adalah hasil daripada resepi google. Minta maaf tak ingat resepi google yang mana kerana sekadar tengok bahan-bahan lepas tu terus buat. Sukatan adalah ikut suka hati..


Bahan-bahan untuk adunan:

2 cawan tepung gandum
2 sudu yis kering
satu sudu gula
sedikit garam
3 sudu mentega
3 sudu besar susu pekat manis
air

~ sambal tumis dan timun untuk pau sambal
~ gula halus untuk donut

Cara membuat:

  • bancuh yis dengan 1/2 cawan air suam - ketepikan
  • satukan tepung, gula, garam, mentega, susu pekat manis dan yis tadi -gaul rata
  • masukkan air sedikit demi sedikit - uli sehingga betul2 sebati dan tidak melekat2 (adunan biar lembut sedikit tapi x melekat-lekat.. bukan terlalu lembut)
  • tutup rapat bekas adunan setengah jam (bio dia naik sekejap)
  • tumbuk-tumbuk / ramas-ramas semula aduan untuk keluarkan angin
  • bentukkan bulat-bulat untuk pau sambal dan bentuk tayar untuk donut
  • susun dan tutup semula bekas dalam setengah jam. Pandai-pandailah nak guna bekas apa..hihi.. saya guna periuk besau senang nak tutup.. bio dia naik lagi..
  • ok, sekarang dah boleh goreng dengan api perlahan, kena selalu balik-balikkan supaya tak hangus.
  • lepas tu, pandai-pandailah cam ne nak letak sambal atau gula.. x kn tu pon x gheti. heh heh....
  • buat air. kopi ke, teh..
wokeh, selamat mencuba dan jika ada resepi yang lebih baik dan menarik, silalah kongsi..




No comments:

Post a Comment