24/06/11 (malam)
sebenarnya saya rendam kacang hijau (lebih kurang 2 gengam tangan saya) dimalam hari untuk buat kuih kasturi hidangan sarapan pagi.. Tiba belah pagi saya dah sediakan sarapan lain... tengok kacang hijau masih belum ada kelapa nak lengkapi resepi kasturi... kacang dah berendam semalaman. saya pun tapis kacang letak atas avon.
Buat kerja rumah macam biasa, terlupakan kacang.... hahah...
bila petang tengok semuanya dah nak bertunas... fikir balik... macam ni buat taugeh lagi bagus.. heh heh...
apa lagi... google cara2 buat taugeh.
apa yang saya baca... kena alas dan tutup kacang tu dengan kain lembab... tengok kain tuala kecil yang ada, rasa sayang pulak... akeke~
saya rasa x de halnya kalau alas dan tutup guna surat khabar basah..
26/06/11 masa ni kira kacang ni dah terperap 2 malam..
(semalaman berendam air, satu malam lagi dengan surat khabar basah)
masa ni dah dapat buang akar taugeh jadi bahan bihun sarapan pagi.
masih banyak yang ketot.. ;)
pembantu setia, lepas buang akar taugeh terus masuk mulut... x de taugeh yang masuk mangkuk. tak ada dari tangan mereka. :)
perap lagi
masuk hari keempat dia jadi macam ni...
panjang-panjang kurus... akeke... akar dia berserabut... mungkin kerana saya x simpan di tempat yang berselindung... simpan dalam avon dekat dapur ni dia dapat cahaya yang cukup... membesar bagai nak jadi anak pokok pulak... akeke... tapi masih rasa taugeh sejati... siap buang akar saya jadikan inti popia.. alhamdulillah.
Kawan-kawan yang lain boleh cuba menternak taugeh dengan lebih baik lagi.. selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment